tirsdag 3. april 2018

Høyttaler - Del 3 (ferdig)

Dette har vær et et ekstremt langvarig prosjekt!

Jeg startet å tenke på dette høsten 2015. Designet var ferdig vinteren 2016. Jeg startet å bygge kassene på våren samme år. Tok en pause i byggingen til over sommeren for så å fortsette utover høsten og vinteren. Februar 2017 var kassene ferdig og høyttalerelementene skrudd inn, men delefilteret var foreløpig midlertidig. Det skulle ta et år til før jeg ble ferdig med det endelige delefilteret!

Nå er jeg endelig ferdig og her er noen bilder av prosessen.

Designet
Jeg vurderte mange forskjellige design og oppbyggningsmetoder, og lenge hadde jeg lyst til å bygge kassene med å lime lag på lag med kryssfiner oppå hverandre slik jeg skrev om i del 1. Jeg fant imidlertid ut at det kom til å bli veldig tidskrevende og gikk for et litt annet design, fremdeles med buede sider, men der jeg buker 6mm bjerkefiner ytterst og MDF inni som en ramme. Frontplaten eller baffelen ønsket jeg å bruke heltre, og denne biten skrus på fra innsiden. Størrelsen er HxBxD 320x180(100) x 280. Volumet er ca 7 liter.
  

Bygging av rammen

Rammen inni høyttalenere er laget av 19mm MDF. Siden jeg ønsket et buet design måtte noen av delene kuttes med stikksag. Dette blir aldri veldig nøyaktig så jeg finkuttet etterpå med en fres som jeg monterte på en arm slik at buen ble helt perfekt. Delene ble så limt sammen. Jeg brukte ingen skruer, bare vanlig trelim, klemmer og jekkestropper.
Finèr - del 1

Utsiden av høyttaleren skal dekkes med bjerkefinèr. Jeg valgre 6mm og tenkte å ha 2-3 lag på sidene og ett på toppen og bak. Sidene må bøyes, og 6mm viste seg å være veldig stivt. Jeg burde gått for 3mm. Men det gikk. Jeg brukte jekkestropper for å klemme finèren inntil rammen.


Når limet tørket brukte jeg fresen for å kutte bort det som stakk på utsiden av rammen.

Fresing av hull til elementene.

Tidligere har jeg brukt stikksag til å lage hull til høytallerelementer. Dette blir ikke nøyaktig. I tillegg til selve hullet ønsket jeg å forsenke elementene ned i frontplaten. Dette må jeg bruke fresen til, så om jeg bruker en rigg som får fresen til å gå i perfekte sirkler har jeg løst begge problemene. Troels Gravesen, som er en kjent dansk høyttalerbygger, bruker en slik rigg. Denne skal være mulig å kjøpe fra en tysk selger som jeg prøvde å kontakte, men jeg fikk aldri noe svar, så jeg bygde min egen.

Troels Gravesens "router guide"

Min versjon :)

Finèr - del 2

Dette var det vanskeligste med hele byggingen. Det ytterste laget med finèr må skråkuttes slik at jeg får en fin overgang mellom topp, sider og bakplate. Når alle delene var kuttet limte jeg først på topp-platen, og så når den var tørket, side og bakplater. For å klemme platene til riktig bue brukte jeg jekkestropper.
Frontplate / baffel

Frontplaten jeg har valgt er av limt eik. Denne skal skrus på fra innsiden med bolter. I frontplaten har jeg skrudd inn noen metall-propper som har metriske gjenger. Dette gjør at jeg senere kan bytte ut frontplaten om jeg skulle ønske å bytte ut høyttalerelementene. I tillegg har jeg limt inn magneter fra baksiden som skal holde stoff-fronten uten synlige fester! Ganske kult!

Frontplate med forsenking til elementene

Frontplate klar til montering

Rammene til stoffrontene med magneter

Overflatebehandling

Flere varianter ble vurdert men jeg falt til slutt ned på OSMO sin interiørvoks i fargen snø. Den er utrolig enkel å påføre. Jeg brukte bare en gammel sokk. Før dette pusset jeg med 220 sandpapir. Jeg brukte to strøk og mellom disse pusset jeg lett med 220 og 320 sanspapir.

Montering

Så var det montering av elementer, bassport og terminaler. Som nevnt tidligere bruker jeg høyttalerelementer jeg har fra et tidligere prosjekt. Bassen er en Peerless CSX145 og diskanten en Peerless DT105H. Delefilteret er fra det samme gamle prosjektet og skal senere oppgraderes.Ferdig! (nesten...)

Delefilter

Delefilteret er høyttalerens hjerte. Det er ekstremt viktig for å få balansert og riktig lyd ut fra en høyttaler. Det delefilteret jeg satt i fordeler frekvensgangen mellom diskant- og basselement. Problemet er at ingenting annet er tatt hensyn til i det gamle delefilteret, som foreksempel at diskanten har høyere følsomhet enn bassen, noe som gjør at lyden blir alt for lys. 

Å designe delefilter er en stor vitenskap i seg selv og det har vært en lang prosess for å komme frem til endelig design. Jeg har brukt måleutstyr for å måle frekvensgangen og impedansen på hver enkelt høyttalerelement samt simuleringssoftware  for å designe delefilteret. Jeg har også fått hjelp av andre på forumer og via mail. Her er noen bilder av prosessen og noen grafer.


Måling av frekvensgang
Simulering av filterdesign


Det ferdige delefilteret

Frekvensgang med gammelt filer

Frekvensgang med nytt filter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar